Luovuus minussa

26.02.2020

Sain mahdollisuuden pitää Vedic Art-kurssia Kittilässä Revontuliopiston kurssina. Olen ollut siitä asti ihan fiiliksissä siitä, miten vahvoja niin ilmaisussaan kuin taiteellisesti pohjoisen ihmiset ovat! 

Kurssilaisista osa oli harrastanut maalaamista jo aiemminkin, mutta osa tuli kurssille täysin ilman aiempaa kokemusta. Jotakin kurssilaista oli tainnut jopa inspiroida myös ajatus siitä, että ei tarvitse osata mitään etukäteen, eikä kurssille tuleminen edellytä myöskään aiempaa maalaamiseen tai taiteen tekemiseen liittyvää toimintaa. Ja kuten aloittaessamme sanoin, eihän siitä haittaakaan ole, kun kyseessä on Vedic Art.

Heti ensi hetkistä lähtien ryhmässämme oli tekemisen meininki ja kurssiin kuuluvien harjoitusten tekeminen kaikessa hiljaisuudessa oli monille uusi ja puhutteleva kokemus. 

Kun tuli aika katsella töitä yhdessä, taisin nähdä monen kurssilaisen silmissä heijastuvan yllättyneisyyden ja hämmästyksen; niin monipuolisia ja taitavasti toteutettuja työt olivat. Niin kuin aina, toisten työt on helppo nähdä "parempina" kuin omat työt, mutta yhteisen tarkastelun aikana kaikki varmaan vakuuttuivat siitä, että olivat tulleet luoneeksi jotain itselleen ainutlaatuista. Ja miksi ei, koska kurssillahan tehtiinkin töitä, jotka kumpuavat puhtaasti omasta luovuudesta ilman rajoituksia ja odotuksia. Kerrankin oli mahdollisuus tehdä juuri niin kuin itsestä hyvältä tuntui!

Itse käytän mielellään tästä taiteentekemisestä ilmaisua Mielen ohi maalaaminen, ja kyllähän kurssilaiset tuntuivat käyvän itsensä kanssa sisäistä (ja joskus myös ääneen) keskustelua siitä, antavatko mielen liikaa päättää, mitä työhön tulee, vai uskaltavatko vain antaa mennä. Moni työ yllätti tekijänsä. Hyvällä tavalla!

Myös erilaisten materiaalien ja työvälineiden käytön kokeilu tuntui inspiroivan niin pitkään maalanneita kuin uuden äärellä olevia kurssilaisia. Opettajana voin vain myhäillä tyytyväisenä ja ihailla kurssilaisten heittäytymistä, uurastusta ja taiteellista luomisen työtä inspiroivassa porukassa. 

Nyt näitä kurssitöitä on esillä myös Kittilän kirjastossa maaliskuun ajan näyttelyssä Vedic Art - luovuus minussa.  Kaikilla on mahdollisuus päästä näkemään pohjoisen ihmisen luovuus kukassaan taiteilijoiden Vedic Art-polun alkumetreiltä! Ja ehkä inspiroitua myös itse! Suosittelen!

Alla on linkki Revontuli-Opiston Eevan facebook-päivitykseen.

  https://www.facebook.com/eevrevontuliopisto/posts/130856801799533?__xts__%5B0%5D=68.ARDxvSh3_12x5LPdJ3i5DJn5W8fbcBaXNQL_qyNjAQCNAzDeDfnNukinJCmRrOCKv6XQFxIFBnkG_8cpP5XZKVi4hZ3PFedpzUlaMfRKTI3YhRu7SbdXHZxbp_TmBtVTTRGYLQc4cc35fOTbhKEI7JGgBFfL0X_xvAwItPcS3A8lVSmHnnCctsZG13nml1ixHG6_VkY1UWvzalDwYbR5XSc80isO81bwuEzahx50CeMNbxqGvhl310qCD37nziayV2U4oZvVSU9jhfQazkYeFpC6zX9GqPcjX4UnIZsi7laA5b-27B7x7_skMZwK3M312bOiBpnjRoRQ2DfPWyfMr-4azMPET_fQyLUaIFuK4UqE0liO9JaCEfze7zXxEYexixPz3SD-jOT8-55U_UdQbzIIcXE5zEN0UBsVrRUm3MuhZDCleb0ueSx4vBi75DiCM50c7X9ltr3-f2kz89gKj0Tni6cokj3J_3FE&__tn__=K-R