Aune Lehtola

Vedic Art -maalari ja -opettaja, tarinateatteriohjaaja, työnohjaaja STOry, kasvatustieteiden maisteri

Minä ja Vedic Art

Löysin Vedic Artin - ei vaan Vedic Art löysi minut; netistä. Pitkään tutkailin sitä etäältä, joskin kiinnostuneena. Aina vaan uudestaan se ilmestyi nettihakuihini ja alkoi kiinnostaa minua. Kun tarpeeksi monesti olin siihen törmännyt, aloin tuumia, josko sillä olisi jotain annettavaa, kun se niin sinnikkäästi helähti eteeni mitä erilaisimpien hakujen kautta.

Soitin opettajalle, josta tulikin pitkäaikainen opettajani, ja kysyin, pitäisiköhän minun tulla kursseille, kun aina kompastun Vedic Artin sivuihin netissä. Voitte arvata vastauksen. - Siitä alkoi yhteinen taipaleemme Vedic Artin kanssa vuonna 2011.

Vedic Art on minulle mielen ohi maalaamista, syvimmän itseni ilmaisua. Ilmaisua, joka kumpuaa sisimmästäni. Sitä eivät rajoita mitkään säännöt ja dogmit. Vedic Art merkitsee minulle vapautta luoda, vapautta kokea puhdasta luomisen iloa tavalla, jota ei määritellä minun ulkopuolellani. Minun ei tarvitse osata piirtää, eikä tuntea värioppia, ei hallita eri tekniikoita tai materiaalien käyttöä, saan vaan maalata. Ei niistä toki haittaakaan ole.

Ruotsalainen taiteilija Curt Källman (1938-2010) on luonut Vedic Artin 17 perusprinsiippiä, jotka perustuvat vanhaan Veda-tietoon ja joiden avulla me katsomme itseämme, ympärillemme ja elämää.

Olen pitänyt Vedic Art-kursseja nyt muutaman vuoden ja olen yhä vakuuttuneempi tämän menetelmän vaikuttavuudesta niin omaan kuin kurssilaistenkin elämään, kun olen saanut todistaa aina uudelleen kurssilaisten suuria oivalluksia taiteesta, itsestään ja elämästään. Veda-taiteen syvin olemus on käsinkoskeltavasti läsnä yhtä hyvin siinä ilossa ja riemussa kuin syvässä, keskittyneessä tekemisessä ja oivaltamisessa, joka kumpuaa maalareista heidän työskennellessään.

Minulle maalaaminen on keskittymistä olemiseen, hengittämiseen, kaiken ulkopuolisen hylkäämistä ja omaan maalaamisen maailmaan menemistä niin, ettei edes jostain kuuluva, tavallisesti ärsyttävä ääni läpäise tai pääse häiritsemään keskittymistäni. 

Kun lopetan maalaamisen ja minusta tuntuu, että työ on valmis, viimeisteltykin, astun taaksepäin työstäni ja katselen työtäni ajatuksissani. Saatan ajatella, että mistä ihmeestä tämä tuli

Viereisen maalauksen lapsi ilmestyi maalaukseeni ihan itsestään, minun tarvitsi vain ottaa se siitä lopuksi esille ja koko työ oli valmis.

Aiemmat polkuni

Näyttelypolkuja:

* Vedic Art -näyttely 1.-30.11.2017 Rikhardinkadun kirjaston käytävägalleriassa Helsingissä, kolmen maalarin yhteisnäyttely #rikhardinkadunkirjasto #käytävägalleria www.helmet.fi/Rikhardinkatu 

* Vedic Art -maalausryhmän yhteisnäyttely "Tulen näkyväksi" 7.1.-3.2.2017 Unelma Galleriassa Espoossa #unelmagalleria

Muita polkuja ja elämänkokemusta:  

erityisten opettaja, luokallisen opettaja, tarinateatteriohjaaja, kankuri ja kudonnan ja erityistekniikkojen opettaja, käsityösuunnittelija, historian vahti ja opas, puotipuksu